BIM

Let’s BIM!

Elk projectteam wil zo efficiënt mogelijk samenwerken. Naast een positieve teamgeest kan ook gespecialiseerde software dit ondersteunen. Wij bij Kumpen waren 1 van de eersten om Building Information Managing, kortweg BIM, toe te passen. Dat is het beheren van een digitaal model opgebouwd uit objecten zoals wanden en leidingen waaraan informatie wordt gekoppeld. Het beperkt zich dus niet tot het maken van een 3-dimensionale model, maar biedt veel meer.

Als alle ontwerpers, architecten, stabiliteitsingenieurs, ingenieurs technieken en aannemers in dit BIM-model werken, haalt iedereen er voordeel uit. Het laat ons enerzijds toe efficiënter informatie te delen. Anderzijds kan men vóór de start van het project conflicten detecteren en ook meteen corrigeren. Eigenlijk is het alsof je het bouwproces al eens kan doorlopen voor de bouwwerken starten.

Bij ons staat BIM voor een nieuwe samenwerkingsvorm die op openheid en vertrouwen gebaseerd is. De bereidheid om kennis te delen in plaats van af te schermen is hierin ook essentieel. Enkel zo kan het beste uit een samenwerking geput worden. Door onze kennis te delen kunnen wij samen ons gemeenschappelijk doel verwezenlijken: een project afleveren met maximale waarde voor de klant. Gezien de vele voordelen van BIM voor de verschillende betrokken partijen nemen wij bij Kumpen hier graag een voortrekkersrol in. We hebben onze eigen gespecialiseerde BIM-afdeling opgestart en stellen projectpartners aan die mee in deze boot willen stappen.

Om aan te tonen dat deze transparantie geen loze belofte is wil Kumpen nog een stap verder gaan: onze bereidheid om onze kennis te delen reikt verder dan onze eigen projecten. Via deze website reiken wij documenten aan die ook andere ontwerpers en bouwbedrijven kunnen helpen om deze doelen te bereiken.

Wij helpen je graag verder met BIM:

Algemeen - Wat is BIM?
Algemeen - Gebruik van BIM bij Kumpen 

Protocol - Naamgeving bestanden 
Protocol - Modelleerafspraken

Open BIM – IFC is …
Open BIM – BCF is…
Open BIM – Solibri Model Viewer: ‘het coördinatie- en hoeveelheden model’

Revit - Instellen nulpunt 
Revit - Worksharing met Dropbox 

Revit - Parameters gevraagd door Kumpen – handleiding 
Revit - Parameters aangevraagd door Kumpen 

Revit – gebruik van C3A-methodiek voor bepalen van hoeveelheden 
Revit - ArtikelLijst
Revit - KeynoteLijst
Revit - KeynoteLijst - tekstbestand 

Revit - Wekelijkse modelcontrole 
Revit - Doorgeven van een Revit-bestand wanneer er sprake is van een Central Model 
Revit - Exporteren van een IFC-bestand 

Deze reeks documenten zal in de toekomst nog verder doorontwikkeld en aangevuld worden. Kom dus regelmatig eens een kijkje nemen.

Vragen of opmerkingen over deze documenten of over BIM in het algemeen? Laat het ons gerust weten via bim@kumpen.be .

Sanne, Dieter, Sien, Sandra & Lise Het Kumpen BIM-team 

 

BIM-projecten: