Thuis Nieuws Nog een stapje verder met het BIM-model van ons nieuwe kantoor
Nieuws
15.03.2018
Nog een stapje verder met het BIM-model van ons nieuwe kantoor
Ondertussen is BIM (Building Information Modelling) bij Kumpen uitgegroeid tot een standaardwerkwijze bij bouwprojecten. Dankzij BIM kunnen we betere bouwresultaten afleveren. Bovendien laat het ons toe de opdrachtgever doelgerichter te begeleiden bij het nemen van beslissingen en de communicatie met het ontwerpteam optimaler te laten verlopen. Zo komen we niet alleen tot een efficiënte uitvoeringsfase met een maximum aan kwaliteit en veiligheid, maar ook tot een optimaal as-builtdossier dat bruikbaar is in de gebruiksfase. 
 
Ons eigen nieuwe kantoor heeft ons een unieke kans gegeven om zoveel mogelijk voordelen van BIM te benutten. Eigenlijk komt het vaak neer op pure win-winsituaties, want iedereen ziet er het nut van in en haalt er voordeel uit. 
 
  • Onderhoud, “beginning with the end in mind”: aangezien W-Care (Willemen Groep) het onderhoud van het nieuwe gebouw op zich zal nemen, hebben we met hen het eerste BIM-overlegmoment gehad. Als we hun immers een bruikbaar BIM-project kunnen bezorgen halen we er beiden een voordeel voor de komende decennia uit, want zij zullen het BIM-model bij ingebruikname aan hun onderhoudssoftware koppelen. 
  • Gebruikers: wij geven onze collega’s graag de mogelijkheid om hun nieuwe werkplek op voorhand virtueel in te kijken. Op die manier verhogen we niet alleen hun betrokkenheid, maar kunnen we ook nog rekening houden met eventuele bezorgdheden of suggesties. 
  • Virtuele oplevering: vooraleer we het kantoor fysisch starten te bouwen gaan we het eerst volledig virtueel uitwerken omdat we alle ontwerpbeslissingen willen nemen vóór de start van de echte bouwwerken. Daarom hakken we nu de laatste knopen over de afwerkingsmaterialen door, ook al zijn we nog niet met de ruwbouw gestart. 
  • 4D-simulatie: voor elk project maken we een planning op en voor BIM-projecten gebeurt dat door een link met het BIM-model. We breiden een 3D-model uit met de dimensie tijd waarna we spreken van een 4D-model. Voor ons kantoor gaan we nog een stapje verder zodat we ook de werfinrichting en de nodige veiligheidsvoorzieningen zeer gedetailleerd virtueel kunnen simuleren.