Thuis Nieuws OPEN BIM onmisbaar bij grote projecten
Nieuws
09.12.2015
OPEN BIM onmisbaar bij grote projecten

OPEN BIM wordt een steeds groter begrip op de werf en binnen het bureau. Daarom zijn wij trots dat we hier een voortrekkersrol in nemen met onze eigen gespecialiseerde BIM-afdeling en door het aanstellen van projectpartners die mee in deze boot willen stappen.

Om aan te tonen dat OPEN BIM (Building Information Modelling) meer inzicht geeft, voor efficiëntere communicatie en betere controle op het ontwerp- en bouwproces zorgt heeft KUBUS, leverancier van BIM voor de uitvoerende en ontwerpende bouw in de Benelux, onlangs een seminarie georganiseerd. Tijdens dit seminarie in Technopolis Mechelen hebben a2o architecten en Kumpen uitgelegd hoe zij dit proces ervaren hebben en wat dit betekent voor de praktijk. Wat is het voordeel? En scheelt het effectief in de uiteindelijke bouwkosten? Aan de hand van een project in Borgloon hebben we laten zien hoe OPEN BIM in de praktijk werkt. We toonden hoe een BIM-model tot stand komt, hoe je modellen controleert en hoe je issues tijdig kunt oplossen.

BIM zorgt niet alleen voor eenduidige informatie, betere communicatie en een betere werkvoorbereiding,
maar ook voor automatisatie, minder risico’s en vooral ook voor enthousiaste medewerkers
”,
getuigen collega’s Dieter Froyen en Sien Van der Have.

Het is dus niet alleen het maken van een 3-dimensionale tekening.. Dat laat toe voor de start van de uitvoering conflicten te detecteren en te corrigeren. Door het uitwerken van het ontwerp in BIM kan dus vermeden worden dat fouten in het ontwerp pas naar voor komen tijdens de uitvoering. Daarnaast verhoogt het heel sterk de inzichtelijkheid. Moeilijke bouwknopen kunnen eenvoudiger geanalyseerd door de ontwerpers. Binnen enkele jaren zal BIM een standaardmethode worden in de bouw.