Thuis Nieuws OpenBIM: Politiekantoor Borgloon als praktijkervaring
Nieuws
10.02.2016
OpenBIM: Politiekantoor Borgloon als praktijkervaring

Op 19 november laatstleden organiseerde Kubus in het Mechelse Technopolis een studienamiddag die volledig in het teken stond van openBIM. Collega’s Sien Van der Have en Dieter Froyen presenteerden daar samen met a2o-architecten tal van nuttige tips en waardevolle resultaten uit het project van het Politiekantoor van Borgloon.

De openBIM-methode is gebaseerd op de uitwisseling van open bestandsformaten waaronder IFC-bestanden. Ze houdt de uitwisseling in van intelligente gebouwinformatie op een transparante en consistente manier tussen verschillende softwarepaketten. OpenBIM wil zo een universele, geïntegreerde ontwerp- en communicatiemethode zijn die ervoor zorgt dat de verschillende partners alle belangrijke informatie over een project van ontwerp tot uitvoering beheren en verder ontwikkelen in een 3D-model.

Bij Kumpen kennen we de waarde van het 3D-model voor aannemers. Zonder 3D-model zijn de gegevens normaal gesproken veel moeilijker terug te vinden, en problemen die voortkomen uit slecht ontwerp kosten altijd veel geld. Desondanks moet je precies omschrijven in het protocol vanaf wanneer de modellen zullen worden uitgewisseld. Het lijkt voor de architect verstandig om met de coöperatieve BIM te beginnen wanneer het ontwerp is opgemaakt, met andere woorden vanaf de uitwerking van de uitvoeringsplannen. Het is best om het model voldoende te detailleren en te verfijnen, zodat je er nadien enkel de plannen en de benodigde gegevens uit moet afleiden.

"De principes van systems engineering zijn ook toegepast in dit project,
wat in België behoorlijk uniek is.”

Dieter Froyen

>> Lees het volledige artikel <<