Thuis Nieuws Project in de kijker: Tombeekheyde, Overijse
Nieuws
30.03.2016
Project in de kijker: Tombeekheyde, Overijse

Na bijna 30 jaar leegstand van het verzorgingsoord Joseph Lemaire in Overijse is Kumpen Bouw in maart 2015 gestart met de renovatie en uitbreiding van dit historisch monument.

Dit woonzorgcentrum is vermoedelijk één van de projecten met de meest rijke geschiedenis en het meest lange voortraject. Reeds in 1936 werd het verzorgingsoord Joseph Lemaire voor Tbc-patiënten opgetrokken. Tot 1987 had dit sanatorium vooral een rol als ziekenhuis, maar in datzelfde jaar gaan de deuren van het zorgcentrum dicht omdat het niet voldoende rendabel was.

Het complex met bijgebouwen is onlangs tot werelderfgoed uitgeroepen en wordt sinds 1993 beschermd als monument. In 2008 werd een dochteronderneming van Kumpen, de nv Tombeekheyde, eigenaar met als doel het project een nieuwe bestemming als woonzorgcentrum te geven. Het oorspronkelijke idee van een zorgfunctie op deze bijzondere plek blijft op die manier behouden door de ontwikkeling van een rust- en verzorgingstehuis in het hoofdgebouw.

Later in 2013 neemt exploitant Vulpia Real Estate het project over en twee jaar later tekent Kumpen een contract voor de renovatie en de uitbreiding van het complex voor 126 revalidatiekamers, 24 assistentiewoningen en een publiek toegankelijk restaurant. De plannen omvatten naast RVT-kamers, assistentiewoningen, ondersteunende functies, een publiek toegankelijk restaurant en een getuigekamer die het oorspronkelijke leven in het sanatorium zal duiden. Het hoofdgebouw bestaat uit een monolithisch betonskelet met invulmetselwerk en is geheel bekleed met keramische tegels. Alle schrijnwerk bestaat uit slanke gewalste stalen profielen. Zowel gevelbekleding als schrijnwerk worden vernieuwd.

Uitdagingen voor Kumpen Bouw

Waarom moeten onze collega’s precies al hun troeven uit de kast halen om dit project te realiseren?

•       Het gebouw kent een grillige betonstructuur én dateert van uit de jaren 30. Maatvoeringen en peilen waren toen nog niet optimaal;

•       Ruwbouwstructuren moeten afgebroken en vernieuwd worden en dat in een bestaand gebouw;

•       Nieuwe funderingen zijn nodig en dit ‘onder’ het bestaande gebouw;

•       30 van de revalidatiekamers zullen 3 maanden vóór de eindoplevering al in gebruik genomen worden;

•       Het Agentschap Onroerend Erfgoed stelt hoge eisen op het vlak van renovatie;

•       Een belangrijke plaats in de Belgische architectuurgeschiedenis.

Niet oninteressant voor de architectuurliefhebbers onder ons is dat dit modernistisch complex een belangrijke plaats in de Belgische architectuurgeschiedenis van het interbellum heeft en invloeden van Bauhaus en Le Corbusier vertoont. Het project werd gerealiseerd in opdracht van de socialistische verzekeringsmaatschappij ‘La Prévoyance Sociale’. In de toenmalige medische en architectenkringen werd het gebouw omwille van zijn innoverend concept als een modelinrichting beschouwd. Het gebouw (1936-1937) behoort tot één van de meesterwerken van architect Maxime Brunfaut. Hij vertrok hierbij vanuit de specifieke gebruikerseisen, en realiseerde een technisch, functioneel en esthetisch geslaagd project. In het architecturale concept werd ook de nabije omgeving maximaal betrokken.

Plaats: Overijse, Vlaams-Brabant
Bouwheer: Tombeekheyde nv (eigenaar Vulpia)
Architect: SVR
Stabiliteit: Establis
Technieken: Boydens
Omgeving: Pauwels
Akoestiek: Venac
Controle: Seco
Nevenaannemers: Coördinatie door Kumpen + bouwheer
Start der werken: maart 2015
Oplevering: november 2016