Thuis Nieuws TEAM IN DE KIJKER : Vastgoedontwikkeling
Nieuws
14.10.2016
TEAM IN DE KIJKER : Vastgoedontwikkeling

Erwin Willems (bekister), David Houtmeyers (bekister), Eddy Mertens (werfleider) & Gunther Frederickx (bekister)

Hoe ben je bij Kumpen terecht gekomen?

Gunther: Een aantal kennissen van mij hebben mij zo’n 20 jaar geleden geïntroduceerd bij Kumpen.

David: Zo heb ik in 2004 ook kennisgemaakt met Kumpen.

Erwin: Ongeveer twee weken na David ben ik ook bij Kumpen beginnen te werken.

Eddy: Ongeveer 28 jaar geleden werkte ik bij Reynders, waar de werven hoe langer hoe verder weg bleken te liggen. Gilbert Christiaens is toen overgestapt naar Kumpen en ik ben hem niet lang daarna gevolgd. Ondertussen ben ik al 28 jaar bij Kumpen werkzaam.

“Persoonlijk vind ik dat  er discussies moeten zijn om nieuwe ideeën te ontwikkelen. Zo kan  er meerwaarde gecreëerd worden.”

Wist je als kind al dat je later in een bouwbedrijf wilde werken?

Eddy: Oorspronkelijk was het mijn plan om als mijnarbeider te gaan werken. Ik had het idee dat het fijn zou zijn om een aantal jaar hard te werken om dan op vroege leeftijd op pensioen te kunnen gaan. Mijn vader heeft zich hier hevig tegen verzet, omdat hij jarenlang in de mijn heeft gewerkt en wist hoe hard het was. Achteraf gezien ben ik hier blij om, aangezien ik me toch enkel verveeld zou hebben als ik zo lang thuis had moeten zitten. Ik heb dan op school voor de opleiding Bouw gekozen en ben meteen gestart als stagiair bekister op één van de werven van Gilbert. Omwille van een arbeidsongeval heb ik 24 jaar later de overstap naar werfleider gemaakt.

Gunther: Wel, om eerlijk te zijn heb ik een koksopleiding gehad, wat heel ver weg ligt van wat ik nu dagelijks doe.

David: Net als Gunther deed ik vroeger ook iets wat helemaal niets te maken heeft met de job die ik nu doe. Ik was namelijk beenhouwer.

Wat betekent Kumpen voor jou?

David: Rond 5 uur ’s ochtends sta ik op om naar de werf te vertrekken. Nu hebben we geluk dat het niet zo ver is hier in Hasselt, maar ik heb ook al op een werf in Brussel gewerkt. Hier op Alverpark plaats ik wanden en kolommen en maak ik zo de constructie klaar om beton in te storten. Dat is wat mijn job als bekister kort samengevat inhoudt.

Eddy: Ik ben meestal rond 6 uur op de werf en werk de wijzer rond. Om het realistisch uit te leggen: als werfleider moet je vaak problemen oplossen, dat is nu eenmaal zo. De sociale administratie die bij het werkgebeuren komt kijken, is bovendien toch wel een belastende factor als je weet dat veel onderaannemers hier zonder de nodige papieren toekomen. Hen moet ik dan helaas terugsturen. Daarnaast volg ik de ruwbouw en de planning nauwgezet op, maak ik voorbereidingen, stuur ik mijn collega-arbeiders en onderaannemers aan en corrigeer ik waar nodig.

Hoe belangrijk is in team werken voor jou?

Gunther: In de bouw is teamwork heel belangrijk. Ieder team heeft zijn eigen werkmethode en tussen ons gaat dat goed. Het wordt wel moeilijk wanneer we met onderaannemers moeten samenwerken die onze taal niet beheersen. En geloof me, we komen met heel veel verschillende talen in aanraking.

Eddy: Dat is zo, Gunther. Nu, persoonlijk vind ik dat er discussies moeten zijn om nieuwe ideeën te ontwikkelen. Zo kan er meerwaarde gecreëerd worden.

Wat zijn de 3 leukste eigenschappen van je collega(‘s)?

Gunther: Laat ons zeggen dat we op dezelfde golflengte zitten. We weten wat we tegen elkaar kunnen zeggen omdat we elkaar goed kennen. Soms zijn er al wel eens meningsverschillen, maar dat heb je toch overal?

David: Inderdaad, en dan kiezen we voor de gulden middenweg.

Als je terugblikt op je volledige carrière bij Kumpen, is er dan een leuke anekdote die je met ons wil delen?

Eddy: Toen ik ploegbaas was ging ik ’s morgens mijn mensen bij hun thuis oppikken met de camionette. Zo wisten we één keer pas een dag op voorhand dat onze werknemers moesten stempelen, maar puur uit gewoonte stond ik de volgende ochtend voor hun deur me afvragend waarom ze niet opendeden [lacht]. Een gelijkaardige anekdote was toen ik op een dag thuiskwam en merkte dat een stagiair nog in mijn camionette zat. Hij was onderweg in slaap gevallen en ik had hem niet meer opgemerkt.

Wat is je mooiste herinnering binnen Kumpen? Of een succes waar je fier op bent?

Eddy: Ik ben nog altijd heel fier op mijn eerste project Dockside, beter  bekend als de Versuz-discotheek in Hasselt. In die tijd was dat echt een monument en tevens ook één van de eerste bouwprojecten van Kumpen. Het frappante is dat het project dat aan de wieg lag van Kumpen Bouw intussen al afgebroken is.

David: Voor mij is dat de werf van RAC in Brussel, omdat die zo immens groot was. Dat betekende ook dat wij veel meer kilometers aflegden om bijvoorbeeld het juiste materiaal op de juiste plaats te krijgen. We vonden daar regelmatig zaken terug die erop wezen dat er mensen logeerden op de werf. Denk maar aan kledij of schoeisel dat daar niet thuis hoorde.

Had je al eens met een tegenslag te kampen?

Gunther: Ongeveer acht jaar geleden op de werf van De Kaai is er een betonplaat in elkaar gezakt en op een collega terecht gekomen. Hij is toen ter plaatse overleden en dat zullen we nooit vergeten.

David: Zijn overlijden heeft ons inderdaad allemaal diep geraakt.

Eddy: Elk jaar heb ik het altijd even moeilijk in de periode dat hij overleden is. Eigenlijk blijf ik me afvragen wat we toen verkeerd hebben gedaan.

Wat zijn je hobby’s of wat is je passie in het leven?

Eddy: In het weekend trek ik er graag op uit met de mobilhome. Door haar Aziatische roots heeft mijn vrouw mij ook de reismicrobe doorgegeven. Zo houden we ervan om samen rond te trekken. Maar eenvoudig een pintje gaan drinken met vrienden of eens lekker gaan eten is voor mij ook al voldoende ontspanning.

Gunther: Wij gaan graag eens naar de bioscoop of op restaurant. Vroeger voetbalde ik nog, maar naarmate de jaren vorderen heb ik andere prioriteiten leren stellen.

David: Ik heb een tweede leven als landbouwer. Vroeger nam ik regelmatig deel aan wedstrijden met mijn koeien, maar hier ben ik intussen mee gestopt. Nu hou ik me vooral nog bezig met de verkoop van hooi.

Als jij 1 dag Algemeen Directeur van Kumpen zou mogen zijn, wat zou je doen of veranderen?

Gunther: Af en toe een kleine attentie naar de werknemers als appreciatie voor het werk mis ik wel. Vroeger werd er al eens meer een barbecue georganiseerd op de werf, maar dat komt tegenwoordig veel minder voor.

Erwin: Het zou makkelijker zijn als er meer onderaannemers zouden zijn met wie we Nederlands kunnen praten. Als we goed met elkaar kunnen communiceren, schiet het werk veel beter op.

Tot slot, Eddy, kan jij ons als werfleider vertellen wat het geheim is voor het goed verloop van een werf?

Eddy: Rustig blijven en alles tot in de details voorbereiden is de sleutel tot succes. Nooit overhaaste beslissingen nemen en goed samenwerken. Als je daarbovenop nog stressbestendig bent en je goed uit de slag kan trekken met de onderaannemers, dan zit je goed.