Thuis Nieuws “Teamwerk is de sleutel naar de goede uitvoering van mijn werk”
Nieuws
12.11.2015
“Teamwerk is de sleutel naar de goede uitvoering van mijn werk”

Collega's Philip Hermans en Birger Hampton over hun werk bij Kumpen.

Hoe ben je bij Kumpen terecht gekomen?

Philip (Senior Calculator - Bouw): Dat moet zo’n 13 jaar geleden zijn bij mij. Na mijn studies ben ik begonnen als calculator bij een kleinere aannemer, weliswaar met klasse 8. Maar na 6 jaar was ik toe aan een nieuwe uitdaging. Kumpen kwam op het juiste moment in beeld. Aangezien Kumpen behoort tot de grotere aannemers, was de keuze snel gemaakt.

Birger (Senior Werkvoorbereider - Bouw): Bij mij is het helemaal anders gegaan. Ik ben afkomstig van West-Vlaanderen, maar heb de liefde gevonden in Tienen. Iets later hebben wij dan een woning in Hoegaarden gekocht en bij die toch wel verre verhuis hoorde een nieuwe werkplek voor mij. Binnen Kumpen kwam er toen een nieuwe functie Planningsingenieur bij en ik heb mijn kans gewaagd.

Wist je als kind al dat je later in een bouwbedrijf wilde werken?

Birger: Van kleins af aan tekende ik al graag plannetjes en wilde ik architect worden. Later ben ik dan voor industrieel ingenieur bouwkunde gegaan.

Philip: Evenals Birger, wilde ik oorspronkelijk architect worden. Maar ik ben dan met wetenschappelijke studies gestart om later mijn diploma als ingenieur bouwkunde te behalen.

Wat betekent Kumpen voor jou? Kan je het bedrijf in 3 woorden omschrijven?

Philip: Voor mij staat Kumpen voor een bekende en belangrijke aannemer die een heel gevarieerd pakket aan activiteiten biedt. Ik associeer Kumpen vooral ook met een bedrijf in volle groei en met een goede reputatie. Ik merk heel vaak dat onze firma graag gezien is bij architecten en concullega’s.

Birger: Ik sluit mij aan bij wat Philip zegt. Als ik aan Kumpen denk, dan denk ik aan ervaring en knowhow binnen de verschillende activiteiten.

Hoe ziet jouw dag eruit?

Birger: Ik zorg voor de effectieve planning en timing van de uit te voeren werken. Samen met de projectleider, pas ik deze aan indien nodig. Samen met hem maak ik dus het volledige draaiboek van een werf. Om de twee weken sturen de projectleiders me een voortgangsrapport door. Dat vul ik dan in de planningen in. Hierdoor zijn onze planningen steeds altijd up-to-date en zien we de invloed op de einddatum zodat we op tijd kunnen ingrijpen bij vertragingen. De projectleider kan dan acties voorstellen of extra ploegen en/of onderaannemers inschakelen. Soms ga ik ook ter plaatse een kijkje nemen. Daarnaast help ik soms ook bij de planning van de aanbestedingen. Maar daarover kan Philip waarschijnlijk meer vertellen.

Philip: Ik hou me bezig met wat aan Birgers werk vooraf gaat. Ik spendeer het meest van mijn tijd aan mijn bureau om projectplannen en bestekken te bestuderen. Mijn taak is om eventuele knelpunten te detecteren bij werken in uitvoering. Een grondige dossierkennis en binnen het vooropgestelde budget blijven is cruciaal in mijn job.

Hoe maak jij het verschil bij Kumpen?

Philip: Enerzijds de kostprijs van een project zo goed mogelijk inschatten, zodat dit uiteindelijk overeenkomt met werkelijke bouwkost tijdens de uitvoering. Anderzijds wenst de bouwheer natuurlijk een offerte te ontvangen dat overeenkomt met zijn budget. Dat is niet altijd vanzelfsprekend. In vele gevallen moeten wij zoeken naar andere toepassingen of uitvoeringen om uiteindelijk ervoor te zorgen dat het project gerealiseerd kan worden binnen zijn budget.

Birger: Samen met enkele andere collega’s heb ik mee het planningssysteem ontwikkeld. Dankzij deze werkwijze geven we de projectleiders een grote ondersteuning op vlak van planning. Met dat systeem hebben we toch echt wel een verschil gemaakt.

Hoe belangrijk is in team werken voor jou?

Birger: Teamwerk is de sleutel naar de goede uitvoering van mijn werk omdat ik in constante wisselwerking sta met de projectleiders, werkvoorbereiders en calculators. Als wij onderling niet afstemmen, zou alles verkeerd lopen. Het is eigenlijk een tweerichtingsverkeer, we houden voortdurend rekening met elkaar.

Philip: Net zoals Birger aanstipt, zijn bij de voorbereiding van een project altijd meerdere collega’s betrokken. Binnen de calculatiedienst is goed teamwerk dus cruciaal. Onder een goed team versta ik ook vertrouwen, weten wat je aan elkaar hebt.

Wat zijn de 3 leukste eigenschappen van je collega(‘s)?

Philip: Dat we altijd kunnen lachen onder elkaar en dat iedereen hulpvaardig is. Met mijn 42 jaar ben ik eigenlijk de ‘ancien’ binnen het team, maar het is fijn om in een jonge en dynamische groep te zitten.

Birger: Ik ben het volledig eens met Philip wat de hulpvaardigheid betreft. Iedereen staat altijd klaar om elkaar te helpen en dat is iets wat ik bij mijn vorige werkgever toch wel enorm miste. Hier heerst ook een hele fijne werksfeer en dat werkt motiverend.

Als je terugblikt op je volledige carrière bij Kumpen, is er dan een leuke anekdote die je met ons wil delen?

Philip: We schreven ooit in op een aanbesteding waarbij een bestelwagen nodig was om alle bijlagen van het dossier in te dienen. Dat was voor het brandwondencentrum in Neder-over-Heembeek. Jammer genoeg kwamen we er als tweede uit.

Wat zijn je hobby’s of wat is je passie in het leven?

Philip: Ik doe aan hardlopen, ik train ongeveer 3 keer per week en neem soms ook deel aan wedstrijden of events. Zo liep ik de marathon in Parijs en nam ik deel aan de Wings For Life World Run in Breda. Naast deze actieve sport, ben ik ook passief sportief bezig. Met vrienden speel ik in een team darts. Deelnemen is hier belangrijker dan winnen [lacht].

Birger: Net zoals Philip hou ik van lopen. Samen met enkele andere collega’s ga ik trouwens elke vrijdagmiddag joggen in het Kiewitpark. Daarnaast ben ik nog heel actief bezig met de scouts. Ik zetel namelijk in de commissie Jeugdverblijf. Dat houdt in dat ik één keer per maand mee vergader over de 8 jeugdverblijven van de scouts. We bespreken dan de investeringen, onderhoudsplannen, eventuele renovaties, de begroting enz. van de gebouwen en de campings.

Wat is je mooiste herinnering binnen Kumpen? Of een succes waar je fier op bent?

Philip: Voor mij geeft elke aanbesteding die we binnenhalen eigenlijk wel voldoening.

Birger: Voor mij is dat toch echt wel het planningssysteem dat we ontwikkeld hebben. Die nieuwe aanpak toont echt resultaat en dat geeft voldoening.

Als jij 1 dag Algemeen Directeur van Kumpen zou mogen zijn, wat zou je doen of veranderen?

Philip: Ik zou meer feestjes organiseren [lacht], meer in de zin van de mensen warmer te maken naar elkaar toe, zodat nieuwe gezichten ook beter geïntegreerd geraken en dat ook de directie meer betrokken raakt onder het personeel.

Birger: Ik volg Philip in het dichter bij elkaar brengen van de collega’s. Meer plaats om buiten te lunchen bij mooi weer zou bijvoorbeeld ideaal zijn.