Thuis Nieuws Mijnsite in Houthalen-Helchteren wordt woon- en wandelpark
Nieuws
07.01.2016
Mijnsite in Houthalen-Helchteren wordt woon- en wandelpark

Eind november vorig jaar keurde de gemeenteraad van Houthalen-Helchteren het voorstel goed om de vroegere mijnsite in haar geheel op te waarderen. Het gebied tussen de GreenVillecampus en het Nieuw Administratief Centrum – kortweg NAC – moet een modelzone worden met ruimte voor meer dan 200 duurzame appartementswoningen, een aantrekkelijk park en een cleantechcampus voor innovatieve KMO’s.

Voor de bouw van dit nieuwe woon- en wandelpark van 20 hectare heeft Kumpen samen met bouwbedrijf Cordeel en Houben een tijdelijke handelsvereniging opgericht. De gemeente Houthalen blijft echter eigenaar van de grond tot het bouwconsortium klaar. De uitvoering van het volledige project zal ongeveer 8 tot 10 jaar in beslag nemen. In 2016 start de gemeente met de aanvraag van de nodige vergunningen.

De gebouwen zullen duurzaam en betaalbaar zijn, er is ook ruimte voor nieuwe woonvormen waarbij mensen ruimtes delen. Het zogenaamde gemeenschappelijk eco-wonen is een vorm van wonen waarbij personen uit verschillende gezinnen samenwonen met de bedoeling een sociale en ecologische meerwaarde te creëren. De tuin en de omgeving van de pastorie wordt een park dat voor iedereen toegankelijk is. Aan het oude mijngebouw komen nieuwe hallen voor bedrijven die met propere technologie bezig zijn.