Thuis Nieuws 100 betonmixers in 1 nacht voor Hasselts nieuw stadskantoor
Nieuws
27.01.2016
100 betonmixers in 1 nacht voor Hasselts nieuw stadskantoor

Enkele nachten geleden ging het er spectaculair aan toe in het centrum van Hasselt. Een 100-tal betonmixers hebben daar een hele nacht door af en aan gereden om maar liefst 950 m³ beton te storten, goed voor één derde van de totale vloeroppervlakte.

De ingrijpende werken vereisten een niet alledaagse machine: een betonpomp met een reikwijdte van 65 meter. Één derde van de vloerplaat is dus gestort, de resterende oppervlakte moet nog worden gewapend en dus later gestort. Dat wil zeggen dat er nog twee gelijkaardige nachten voor de boeg staan. De reden waarom de werken ’s nachts staan ingepland is om de verkeershinder tot een minimum te beperken.

Onmiddellijk na het storten van de beton is de vloer gepolierd met behulp van vlindermachines die als hovercrafts over het beton glijden om het oppervlak effen en glad te maken. Op die manier kan de vloer geleidelijk aan uitharden.

De THV Kumpen-Democo voorziet de ruwbouw klaar te hebben eind 2016 en in het voorjaar van 2017 moet het gebouw wind- en waterdicht zijn. De oplevering van het nieuwe stadskantoor is gepland in de zomer van 2018.