Thuis Nieuws Team Bouw in de kijker
Nieuws
22.08.2016
Team Bouw in de kijker

Lode Rosvelds (projectleider), Koen Langens (werfleider), Melanie Brauer (werfbediende), Sebastiaan Clabots (werfleider) en Elena Altaravichene (werkvoorbereider)

Hoe ben je bij Kumpen terecht gekomen?

Elena: Ongeveer 4 jaar geleden ben ik naar België gekomen en ging ik op zoek naar een gepaste job in een bouwbedrijf. Na het leren van de Nederlandse taal heb ik later ook een diploma preventieadviseur behaald, een mooie aanvulling op mijn diploma Bouwkunde. In december 2014 mocht ik bij Kumpen solliciteren en drie maanden later mocht ik starten.

Sebastiaan: Ik ben de meest recente werknemer hier in het team. Via de website van Kumpen vernam ik de vacature voor werfleider. Begin juni 2015 ben ik gestart als junior werfleider bouw op de werf van De Schilden in Antwerpen en dit bevalt me nog steeds prima!

Wist je als kind al dat je later in een bouwbedrijf wilde werken?

Melanie: Helemaal niet. Ik heb zelfs geen studies gedaan die iets te maken hebben met bouw. Ik ben er gewoon heel toevallig ingerold.

Koen: Ik heb altijd toch wel één of andere connectie gehad met de bouw.

Wat betekent Kumpen voor jou? Kan je het bedrijf in 3 woorden omschrijven?

Sebastiaan: Kumpen is een toonaangevend bedrijf in de bouw en tevens ook een fijne werkplek waar je de kans krijgt om jezelf te ontplooien. Het menselijk karakter primeert hier ook. We werken als een echt team.

Lode: Stabiel, professioneel en menselijk.

Hoe ziet jouw dag eruit?

Elena: Ik werk het meest aan mijn bureau, maar soms controleer ik ook op de werf om te zien of de voorbereidingen die ik getroffen heb ook in praktijk goed zijn uitgevoerd. Ik controleer de uitvoeringsplannen, toets mogelijke fouten en/of afwijkingen en bepaal welke de meest efficiënte werkmethoden en materialen zijn.

Sebastiaan: Mijn taak bestaat erin de werf zo te organiseren dat iedereen weet wat hij of zij die dag moet doen. Voornamelijk zorg ik dat alle medewerkers het juiste materiaal  ter beschikking hebben. Als er zich problemen voordoen, trachten we die zo snel mogelijk samen op te lossen.

Hoe maak jij het verschil bij Kumpen?

Melanie: Hier op de werf De Schilden werken de architecten en de bouwheer met een platform waar alle documenten geüpload, goedgekeurd en/of geweigerd worden. Ik probeer deze informatie zo snel mogelijk door te geven aan de juiste mensen.

Hoe belangrijk is in team werken voor jou?

Elena & Koen: Het succes van een project hangt af van de goede samenwerking binnen een team. We spenderen uiteindelijk het grootste deel van ons leven op het werk. Een aangename, behulpzame en professionele maar ook leuke en vriendelijke werksfeer is onontbeerlijk.

Wat zijn de leukste eigenschappen van je collega(‘s)?

Lode: Iedereen werkt hard en dat gebeurt in een zeer aangename sfeer. We komen enorm goed overeen en kunnen dus ook goed samenwerken. Dat heeft zowel een positief effect op de sfeer als op het resultaat op de werf.

Als je terugblikt op je volledige carrière bij Kumpen, is er dan een leuke anekdote die je met ons wil delen? Of iets speciaals dat je hebt meegemaakt?

Lode: Samen met de directie van Kumpen en Van Laere hebben we ooit eens geslapen in een “opgekalefaterde” paardenstal in Berlijn [lacht].

Wat is je mooiste herinnering binnen Kumpen? Of een succes waar je fier op bent?

Lode: Uiteindelijk ben ik best wel fier op ieder project dat ik heb mogen verwezenlijken. Als ik er dan toch één moet kiezen steekt de “Botanique” er misschien wel letterlijk en figuurlijk, dankzij de 20 verdiepen, bovenuit.

Elena: De Schilden is nog maar mijn eerste project bij Kumpen, maar ik ben zeer trots op mijn werk daar. Met behulp van een 500 ton mobiele kraan hebben onze collega’s 96 prefab balkonplaten, goed voor 1.536 ton, en 104 prefab kolommen gemonteerd.

Wat zijn je hobby’s of wat is je passie in het leven?

Sebastiaan: In mijn vrije tijd ben ik vooral bezig met drummen. Ik speel zelf in een band, Daktari, waarmee we recent enkele eigen nummers hebben opgenomen. Het zou fijn zijn een aantal optredens te kunnen binnenhalen. Los daarvan ga ik nog twee keer per week wielrennen.

Melanie: Ik probeer één keer in de week te gaan tennissen en verder ga ik gewoon af en toe met vrienden iets drinken.

Als jij 1 dag Algemeen Directeur van Kumpen zou mogen zijn, wat zou je doen of veranderen?

Lode: Ik zou proberen om het weliswaar moeilijk te verwezenlijken idee van “vaste werfteams” nieuw leven in te blazen.

“Wij vrouwen moeten ons mannetje staan. Maar dat doen we elke dag met veel overtuiging en plezier!”

Wat zijn de voor- en/of nadelen als vrouw in de bouwsector?

Melanie: Zijn er echte voor- of nadelen? Wat ik wel geleerd heb, is om me niet meer zo snel te laten doen.

Elena: De meeste mannen laten hun overtuigingen en mening sterker doordringen. Dus wij vrouwen moeten ons mannetje staan. Maar dat doen we elke dag met veel overtuiging en plezier [lacht]!

Melanie: Misschien is het niet slecht om de binnendienst wat meer te betrekken bij de buitendienst door bijvoorbeeld werfbezoeken te organiseren.

Dames, het is al verminderd tegenover vroeger, maar vrouwen in de bouwsector zijn niet talrijk. Vanwaar jullie interesse in deze eerder mannenwereld?

Elena: Goh, eigenlijk bestaat er geen mannenwereld meer. Er werken best wel een aantal vrouwen in de bouw en ook bij Kumpen.