Thuis Nieuws PROJECT IN DE KIJKER: Alverpark, Hasselt
Nieuws
07.10.2016
PROJECT IN DE KIJKER: Alverpark, Hasselt

In een groene omgeving moet Alverpark met zijn 103 wooneenheden de vraag naar huisvesting in het Hasseltse beantwoorden.

5 gebouwen

Het woonaanbod in Alverpark varieert van appartementen met 1 slaapkamer met een oppervlakte van 65 m2 tot appartementen en penthouses met 3 slaapkamers, goed voor een oppervlakte van 128 m2. Alle wooneenheden zijn op het zuiden gericht en zijn uitgerust met grote schuiframen en een terras. Bewoners genieten dus optimaal van de zon en het zicht op het park. Het woonproject omvat vijf gebouwen: Aspius, Barbus, Carpio, Devario en Esomus. De namen refereren naar de aanpalende Alverbergstraat, waarvan het eerste deel ‘alver’ ‘karperachtige vis’ betekent.

Sportstraat

Het project combineert de nabijheid van een stadskern met de rust van een groen residentieel park, en dat binnen de grote Ring van Hasselt, tussen de Alverbergstraat en de Haarbemdenstraat. Een nieuwe eenrichtingsweg verbindt beide straten en krijgt de toepasselijke naam Sportstraat. Het project grenst immers enerzijds in het oosten aan verschillende sportfaciliteiten waaronder de Stedelijke sporthal Alverberg en sluit anderzijds aan op de Heilig-Hartwijk.

Speelse stijl

Het jonge architectenbureau MAMU architecten stond in voor de vormgeving en de keuze van de materialen en de kleuren. Het team opteerde voor een baksteen die  garant staat voor een natuurlijke kleurschakering en patina, wat in combinatie met andere materialen in een eigentijdse stijl resulteert. De verspringende dakrand van de gebouwen zorgt voor een speelse integratie van het project in de omgeving. Bovendien zijn de bouwvolumes zodanig ingeplant dat er een open karakter met groene doorzichten ontstaat. MAMU architecten heeft gepoogd een integratie van park en architectuur op een zeer vloeiende en landschappelijke wijze te creëren.

Open parkkarakter

Onze activiteit Vastgoedontwikkeling nam landschapsarchitect Avantgarden onder de arm om het project te omringen met een park. Daarbij stond het open parkkarakter van de site voorop, wat uit inheemse boom- en plantensoorten bestaat. Wadi’s leiden de waterhuishouding in goede banen en versterken het natuurlijke cachet van Alverpark. Ook besloten onze vastgoedcollega’s, in overleg met het stadsbestuur, om de bestaande bomenrij met inlandse eiken te behouden. Voor de landschapsarchitect was het een uitdaging om de verschillende architecturale en landschappelijke  niveaus te laten aansluiten. Daarnaast  waren de doorstroombaarheid van het gebied en de waterbeheersing van belang. De wadi’s zorgen voor een bufferend vermogen en creëren zo een waterdynamica op de site. De bestaande zomereiken hebben ze geïntegreerd als een olifantenpad.

Kwaliteitsnormen

Onze activiteit Vastgoedontwikkeling besteedt extra aandacht aan de duurzaamheid en het energiepeil van de gebouwen. Beter doen dan de vooropgestelde wettelijke eisen rond EnergiePrestaties en Binnenklimaat (EPB) was een must. Elk appartement krijgt een  eigen EnergiePrestatieCertifi caat (EPC).