Thuis Nieuws 2de Lean-planningsdag voor werf politie en brandweer Borgloon
Nieuws
02.09.2016
2de Lean-planningsdag voor werf politie en brandweer Borgloon

Eind augustus vond de tweede Lean-planningsdag voor de werf van het nieuwe kantoor voor politie en brandweer  in Borgloon plaats. Deze keer kwamen de bouwpartners (onderaannemers) hun werkplanning opstellen in overleg met de andere partners. Op die manier komen we tot een zo efficiënt mogelijke planning.

Na een korte opfrissing van de Lean-filosofie en het Lean-plannen door onze begeleider van Arpa Lear®n Instituut, hebben de bouwpartners de planning voor de komende 12 weken opgemaakt. Volgens het ‘daily stand’-principe zullen de bouwpartners voortaan elke dag een kwartiertje op de werf samenkomen om de planning van zowel de voorbije als van de komende dagen te overlopen en om eventuele problemen samen op te lossen.

Dankzij Lean wordt de doorlooptijd van een project korter omdat alle bouwpartners vanaf het begin betrokken zijn. Ontwerpers, hoofdaannemer, onderaannemers en eventueel leveranciers maken samen de planning op, wat hen toelaat creatieve oplossingen te bedenken voor mogelijke conflicten. Daarnaast zijn transparante communicatie en duidelijke afspraken mede de sleutel tot het succes van Lean.

Hoe gebeurt Lean-plannen in de praktijk?

Een grote tijdlijn op dagniveau komt aan de muur te hangen. Iedere partij krijgt één of meerdere regels toegewezen en krijgt een kleur van post-it. Iedereen plakt zijn gekleurde post-its op de dagen dat hij zijn werk gaat doen. De post-it bevat de volgende informatie: welke werken, waar, welk materieel is er nodig en met hoeveel personen.

De Confederatie Bouw startte het pilootproject Lean op en in november vorig jaar vond een intensieve training van vier dagen plaats in Nederland, onder begeleiding van Lean Instituut Arpa