Thuis Nieuws TEAM IN DE KIJKER : Renovatietechnieken
Nieuws
29.09.2016
TEAM IN DE KIJKER : Renovatietechnieken

Kristof Maesen (Projectleider), Werner Lissens (Meestergast) & Nico Saenen (Projectleider)

Hoe ben je bij Kumpen terecht gekomen?

Kristof: 6 jaar geleden liep ik stage bij Kumpen voor mijn bachelorproef. De reden waarom ik bij Kumpen stage wilde doen was omdat er iemand op de hogeschool een presentatie was komen geven over rioolrenovatie. Dat topic heeft me toen zo geboeid dat ik na het behalen van mijn diploma onmiddellijk bij Renovatietechnieken begonnen ben. Mijn carrière heeft hier meteen een enorme boost gekregen. Ik ben gestart als werkvoorbereider/calculator, daarna werfleider geworden om nu op mijn huidige positie als projectleider te belanden.

Nico: Ik ben er nog maar sinds november vorig jaar. Ik werkte bij Riotec, waar mijn huidige baas, Koen Hombroux, directeur was. Via hem ben ik uiteindelijk naar Kumpen gekomen.

“Ik heb altijd gezegd dat ik de bouw wilde ingaan. Dat is begonnen met een enorme fascinatie voor bruggen en geëindigd in een liefde voor Renovatietechnieken.”

Wist je als kind al dat je later in een bouwbedrijf wilde werken?

Nico: Nee, als kind wilde ik zoals zovele jongens voetballer worden. Uiteindelijk heb ik mijn hele carrière onder de grond gewerkt: ik ben gestart bij Smet Tunnelling en ben na 4 jaar overgestapt naar Riotec.

Kristof: Ik heb altijd gezegd dat ik de bouw wilde ingaan. Dat is begonnen met een enorme fascinatie voor bruggen en geëindigd in een liefde voor Renovatietechnieken.

Wat betekent Kumpen voor jou? Kan je het bedrijf in enkele woorden omschrijven?

Kristof: Ik associeer Kumpen alleen maar met positieve dingen. Zo durf ik gerust zeggen dat het bedrijf als een tweede thuis voor me is. We zijn een heel hecht team waarin ik me zeer goed voel. Dat familiale karakter vertaalt zich bij ons ook echt. Als er iets aan de hand is, voel je de betrokkenheid onder elkaar en dat maakt het zo fi jn werken hier.

Hoe ziet jouw dag eruit?

Kristof: Dat wisselt echt van dag tot dag, wat het natuurlijk een heel gevarieerde job maakt. Het takenpakket van Projectleider Renovatietechnieken kan je niet vergelijken met bijvoorbeeld een projectleider in de Bouw of Infra. De job bij Renovatietechnieken is veel uitgebreider, maar het is net die variatie die het zo interessant maakt.

Nico: Zoals Kristof zegt is ons werk een combinatie van alles. Naast het project effectief leiden, calculeren we het bovendien ook zelf. We bereiden het van A tot Z voor, wat inderdaad anders is dan bij projectleiders van andere afdelingen.

Hoe maak jij het verschil binnen Kumpen?

Nico: Wat ik merk, sinds mijn overstap naar Kumpen, is dat een aantal klanten van vroeger diezelfde overstap maken. Zoiets kan natuurlijk alleen maar door de goede contacten en relaties die je hebt opgebouwd.

Kristof: Ons team is zeer gedreven en op elkaar ingespeeld. Er is geen sprake van ‘ik’, maar van ‘wij’. Ikzelf ben eigenlijk een zeer kordaat en rechtlijnig iemand. Soms heeft dat zijn voordelen, maar soms ook zijn nadelen [lacht]. De groepssfeer zit er goed in! Niet in hokjes denken, dat is bovendien ook wat een toegevoegde waarde geeft aan je job.

Hoe belangrijk is in team werken voor jou?

Kristof: Teamwork is extreem belangrijk. Elke dag brengt voor ons een zekere druk met zich mee. Als we ’s morgens bijvoorbeeld met een kous starten, moet die dezelfde dag ook worden afgewerkt. Problemen moeten we onmiddellijk oplossen, aangezien er geen tijd is om te zeggen “we zien morgen wel”. Zo merk je dat een feilloze voorbereiding bij ons essentieel is. Een ploeg is trouwens jaar zo sterk als de zwakste schakel ervan. Daarom motiveren wij elkaar om naast de job enkele activiteiten samen te doen.

Wat zijn de leukste eigenschappen van je collega(‘s)?

Kristof: Elke maandagochtend voeren wij een zeer interessant gesprek over voetbal [lacht]. We zitten hier met supporters van zowel Standard, Genk als Club Brugge dus we plagen elkaar geregeld op dat gebied. We sluiten ons privéleven ook niet af voor elkaar. We weten veel van elkaar en dat heeft zowel op het werk als op privévlak voordelen. Zo hebben mijn collega’s me bijvoorbeeld hulp aangeboden bij de verhuis.

Als je terugblikt op je volledige carrière bij Kumpen, is er dan een leuke anekdote die je met ons wil delen?

Kristof: Hier zijn al zoveel dingen gebeurd [lacht]. Ik herinner me wel een project in Muizen. De riool stond daar op instorten, maar omwille van veiligheidsredenen mochten we niet werken tijdens de uren waarop de treinen reden. Als team hebben we dan samen beslist om daar met z’n allen in het weekend te gaan werken. Dat is tevens een mooi bewijs van ons geslaagd teamwork: samen hebben we daar een mooi project achtergelaten.

Had je al eens met een tegenslag te kampen?

Kristof: Als wij het werk bijvoorbeeld moeten staken omwille van het weer heeft dat natuurlijk financiële gevolgen voor ons. We moeten dan nieuw materiaal voorzien en opnieuw mensen inplannen, maar het weer hebben we uiteraard niet in de hand.

Wat zijn je hobby’s of wat is je passie in het leven?

Nico: Ik brouw bier. Je zal je afvragen: “Hoe is dat begonnen?”. Wel, simpelweg door bierkaartjes en –glazen te verzamelen. Ik run samen met een vriend de brouwerij “De Twee Leeuwen” in Laakdal. Na heel wat experimenteren met ingrediënten zijn er op dit moment twee bieren op de markt en te consumeren in een aantal horecazaken in de buurt en in de Delhaizewinkels in de provincie Antwerpen.

Kristof: Het laatste anderhalf jaar ben ik vooral met de bouw van ons huis bezig geweest. Daarnaast ben ik hevig supporter van Genk. Ik heb een abonnement, dus ik ga zeer regelmatig naar de matchen kijken.

“Een ploeg is trouwens maar zo sterk als de zwakste schakel ervan. Daarom motiveren wij elkaar om naast de job enkele activiteiten samen te doen.”

Als jij 1 dag Algemeen Directeur van Kumpen zou mogen zijn, wat zou je doen of veranderen?

Kristof: Zolang we onszelf iedere dag in vraag blijven stellen is er ruimte voor verbetering. Belangrijk daarbij is dat we onze normen en waarden niet uit het oog verliezen.

Nico: Inderdaad. Zo is onze planning zeker voor verbetering vatbaar en we werken er momenteel ook aan om die overzichtelijker en efficiënter op te stellen. Persoonlijk denk ik dat Kumpen de juiste weg naar de toekomst volgt door steeds nieuwe technieken toe te passen.

Wat is je mooiste herinnering binnen Kumpen? Of een succes waar je fier op bent?

Kristof: De markt is momenteel moeilijk omwille van diverse factoren. Toch maken we als Kumpen vaak nog het verschil door een goede kwaliteit en begeleiding naar onze klanten toe. Dat is iets waar we best fier op mogen zijn. Bovendien zijn er vaak studiebureaus die ons contacteren omdat ze weten dat wij de specialist zijn in renovatietechnieken en dat maakt het verschil met onze concurrenten. Dus in deze tijden en met deze conjunctuur maken wij écht een verschil.